Mastitis er den oftest forekommende produktionssygdom hos malkekøer. Hvert år behandles 200.000 danske køer for sygdommen. Ny forskning har vist, at køer med mastitis ændrer adfærd og formodentlig gennemgår motivationelle ændringer, som påvirker dyrenes præferencer og adfærdsmæssige behov.
|
Hidtil har forskning inden for mastitis fokuseret på udpegning og behandling af de syge køer, mens raskmelding typisk har været kædet sammen med mælkens egnethed til konsum. Det vides derfor ikke, om dyrene har særlige behov under sygdommen eller om dyrenes velfærd normaliseres samtidig med at mælkens tilstand bedres.
Dyr og registreringer
Projektet fokuserer på adfærd og velfærd hos malkekøer i dagene efter diagnosticeret, behandlingskrævende mastitis og integrerer både adfærdsmæssige data, kliniske data og mælkedata. Projektet gennemføres på Kvægbrugets Forsøgscenter og involverer mindst 60 DH malkekøer, heraf 30 raske kontroldyr. Dyrene er opstaldet i løsdrift og malkes med robot. Dyrene indgår i den almindelige produktion og besætning. For alle køer kendes halthedsscore og huld, som vil indgå i den statistiske analyse. |
|
|
Dyrenes tilstand monitoreres dagligt ved hjælp af AMS og Herd Navigator til udpegning af individer med klinisk mastitis. Efter konstatering af mastitis hos en ko udpeges et klinisk rask kontrolindivid og de to køer behandles herefter helt ens. Data indsamles fra udpegningstidspunktet og ca. ti dage frem.
Bedre vurdering af syge dyrs behov i fremtiden
Nærværende undersøgelse bidrager med ny viden om koens belastning under sygdommens sidste fase; samt hvorvidt koens kliniske tilstand/mælkedata afspejler eventuelle ændringer i dyrenes adfærd og velfærd. Denne viden er afgørende for de fremtidige muligheder for at vurdere syge køers særlige behov og deres egnethed til igen at indgå i intensiv produktion. |
|
|